Suomeksi

Harri Haanpää (14. lokakuuta 1975) on suomalainen ohjaaja ja tuottaja. Vuodesta 1997 lähtien hän on tehnyt aktiivisesti töitä televisiossa kuvaajan, leikkaajan ja ohjaajan rooleissa ollen mukana yli viidessäkymmenessä TV- sarjassa. Vuosina 2011 Haanpään ohjaamat Huippumalli Haussa ja Huvila & Huussi nousivat katsotuimmaksi ohjelmiksi kilpaillen keskenään katsotuimmasta ohjelmasta. Aikaisemmin hänen ohjaamansa, ja leikkaamansa ohjelma Rantarock 2001 festivaalikooste MoonTV:lle mainittiin mm. Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä Suomen legendaarisimmaksi ohjelmaksi. Haanpää on koko uransa aikana ohjannut, sekä kuvannut ja leikannut yli 70 musiikkivideota, tuottanut, ohjannut ja kuvannut satoja yritysvideoita monesti alansa parhaille ja kansainvälisille firmoille. Hän on ollut rakentamassa uusia palveluita sisällön jakeluun liittyen uuden teknologian ja uuden median puolelle vastaavana tuottajana (mm. Starcut /Nokia Mobiili-TV projekti Los Angeles 2008).

Historia:
Harri Haanpää aloitti uransa Voionmaan koulutuksen jälkeen 1995 Espoon Tapiolan videopajan kautta, MTV3 Jyrkin ohjelmassa 1997. Lähimpiä työkavereita oli ohjaaja Marko Antila ja Taku Kaskela, joiden kanssa Harri toteutti mm. musiikkivideoita omien ohjausten ohella. Jyrki-ohjelmaa oli silloin tekemässä lahjakkaita ihmisiä kuten: Virpi Kunttu, Pazzi Nuortimo, Ylitornio, Mikko Rossi, Henri Hellsten, Tuomas Summanen, Matti Palvalehto, Pasi Harjapää, Pauliina Kouttu, Kristiina Werner, Parska Saharinen, Marko Kulmala, Vera Olsson, Minna Ottavainen, Joonas Hytönen, Pizza Pekkarinen, sekä Michaela Metso.

Kalevankadulla tuotettiin useita muita ohjelmia mm. Punainen planeetta, Jyrki Countdown, Electric Circus, joissa Harri oli mukana kuvausryhmässä.

Kahdeksan kuukauden aktiivisen työuran jälkeen Harri löydettiin Hollywood Xpress ohjelman tuottaja/ohjaaja Pekka Rautionmaan kautta, ja Harri sai työtarjouksen Los Angelesiin. Seuraavat kaksi vuotta 1997-1999 Haanpää kuvasi ja leikkasi Hollywood Xpress tv-ohjelmaa Hollywoodista. Sen lisäksi hän kuvasi Ylen ja MTV3 ja satunnaisesti muiden maiden (Espanja, Englanti, USA) kanaville kanavien toimittajien TV-inserttejä (Mikko Silvennoinen, Johnny Hollywood, Ari Mennander, Ferran Viladevall). Innokkaana valokuvaajana Harri otti myös paljon valokuvia eri lehdille paikan päältä (mm. Seura ja Jari Peltomaa / Seiska). Hollywoodissa Harri työskenteli monien media-alan lahjakkaiden ihmisten kanssa mm. Teemu Virtanen, Sami Paassola, Mika Puska, Teemu Selänne, Timo Uusi-Kerttula, sekä lukuisia freelancereita.

Harri Haanpää aloitti jatko-opinnot European Masters in Multimedia and Audiovisual Business Administration koulutuksessa, joka vei hänet mm. Ateenaan.

Vuoden 2000 alussa Haanpää perusti oman yrityksen DreamMill Productions. Yrittäjäelämä ja kova työnteko jatkui. DreamMill Oy aloitti omalla tuotantotilalla Töölössä, joka oli tukikohtana mm. monen musiikkivideon, dokumentin ja MoonTV-ohjelmien leikkaukseen. Parin vuoden aikana Harri ohjasi ja kuvasi asiakkaalleen MoonTV:lle mm. Festarikoosteita joista luultavasti tunnetuimpana Rantarock 2001. Muita ohjelmia mm. Videoraati, 667-sekuntia, Never trust a hippies, yms. MoonTV:n toimesta toteutettiin myös tiettävästi ensimmäisiä suomalaisia Tosi TV-genren ohjelmia yhteistyössä Otaniemen kanssa. Harrilla oli kunnia työskennellä monen nykyäänkin nimekkään tekijän kanssa kuten, Sacha Remling, Kehäkettu, Markku Mastomäki, Wallu, Johanna Kiiski, Jarno Laasala, Onni Tappola, Petri Mäkitalo, sekä lukuisat muut työkaverit MoonTV:n puolelta.

DreamMillin kautta Haanpää oli myös mukana tekemässä muita ohjelmia kuten Suuri Seikkailu (2.- 5. tuotantokaudet), Miljonääri Jussi, yms. Näiden lisäksi Haanpää ohjasi ja tuotti mm. mainoksia eri mainostoimistoille ja suorille asiakkaille mm. Viherjuuri, Stockmann, Nokia, Aller, Trainers’ House. Harri teki myös ensimmäisen tv-ohjauksensa Nelonen kanavalle ohjelmassa Assari, jonka päähenkilönä oli Sanna Stellan.

Helsingissä viimeisin tuotantotoimisto oli Pursimiehenkadulla 2005. Jonka jälkeen toiminnan luonne muuttui perheenlisäyksen ja muuttamisen seurauksena pois keskustan toimisto keskeisyydestä enemmän projektitoiminnaksi. Vuonna 2006 alkoi suunta takaisin kohti Los Angelesia pilotoinnin kautta, ja sen jälkeen seurasi muutto Marina Del Reyhin, Los Angelesiin. Haanpää oli Executive Audiovisual Producer roolissa toteuttamassa paikallista tuotantoa Nokian Mobiili-TV hankkeeseen. Samaan aikaan tuli ensimmäinen iPhone ja kiinnostus Nokia puhelimiin romahti yleisen talouden kanssa.

Suomeen muutettuaan 2008 Harri Haanpää keskittyi TV- ohjelmien ohjaamiseen. Haanpään ohjaamia tv-ohjelmia ovat muun muassa Huippumalli Haussa (2. ja 3. tuotantokausi), Huvila & Huussi (3. ja 4. tuotantokausi), sekä Sillä Siisti. Samaan aikaa Haanpää kehitti uusia tv-ohjelmia ja pilotoi niitä. Musiikkipuolella Haanpää ohjasi mm. Ismo Alanko Teholla DVD-kokonaisuuden, TABU-sarjan DVD dokumentin, Tahtopelaajat TV-dokumentin (YLE), sekä lukuisia yritysvideoita ja mainoksia. DreamMill Oy / Harri Haanpää tuottivat ja myivät myös omia TV-tuotantoja mm. Viskin Maailma MTV/MAX ja Saimin Enkelit (Nelonen), jonka Harri Haanpää ja Saimi Hoyer halusivat tuottaa yhdessä Fremantle Median Oy:n kanssa.

Vuonna 2011 Haanpäälle tarjottiin mahdollisuuksia kouluttajan rooliin. Hän aloitti kouluttajana YLE:n vieressä olevassa radiotalossa KEUDA Aikuiskoulutus Keskuksessa oppilainaan alan ammattilaisia YLE:n kanavilta, aina kaupallisilta kanavilta indie-tuottajiin. Harri mm. ideoi digituottaja koulutuksen, ennakoiden alan murrosta ja 360 ajattelun tarpeellisuutta tulevaisuudessa. Samalla hän pätevöityi itse myös opettajan ammattiin opettajakoulun kautta. Koulutuspuolen asiakkaita olivat mm. Opetushallitus ja Opetusministeriö vuonna 2013.

Vuonna 2013 Haanpää muutti perheineen väliaikaisesti Kaakkois-Aasiaan, ja aloitti luovana johtajana kansainvälistä kauppaa käyvässä yrityksessä. Työnkuva oli perinteisen ja digimarkkinoinnin kampanjoiden toteutusta aina messujen suunnittelusta videomainontaan. Yhteistyössä oli massiivisia yrityksiä mm. Singaporelais / Filippiiniläinen Globe, SMTT Malesiasta, Thaimaalaisia yrityksiä, ja monia pankkisektorin toimijoita Afrikan maista (Nigeria, Kenia, Uganda, Ghana, Etelä Afrikka). Samalla hän sivutoimisesti veti DreamMill Oy Film Academy koulutusta British International School of Phuket (BISP) koululle, muun muassa tehden heille sarjan esittelyvideoita. Näinä vuosina Haanpää alkoi myös tosissaan kehittää elokuvien ja draamasarjojen käsikirjoituksia.

Vuonna 2016 Haanpää muutti perheineen jälleen Suomeen. DreamMill Oy:n toiminta alkoi uudelleen keväällä 2017 muutaman vuoden tauon jälkeen. Tuona aikana Harri on tuottanut ja ohjannut useampia brändivideoita (Hasan & Partnes, GoInternational Oy, Suomen Vienninedistäjät) sekä keskittynyt myös kansainvälisen liiketoiminnan ja viennin liiketoimien kehittämiseen.

Koulutus:
1995 Audiovisuaalisen alan perusteet, Voionmaan opisto
1999 European Masters in Multimedia and Audiovisual Business Administration Kemi Tornio Ammattikorkeakoulu
2002 Mainoselokuvan jatkotutkinto
2004 Tuottajan erikoisammattitutkinto ADULTA
2006 Media-alan yrittäjän tutkinto aRTO
2007 Ohjaajan erikoisammattitutkinto /aRTO
2008 Medianomin tutkinto / Stadia
2013 Opettajan ammattitutkinto
2017 Media Management Arcada (opinnäytetyötä vailla)
2018 Taiteen Maisteri, New Media, Aalto Yliopisto / Taideteollinen korkeakoulu